ZATOYA Info   År för år   Stamtavla   Syskon   Aktiviteter

Lydnad   Sök   Spår   Agility   Utställning   Ipo
AGILITY-WM för Belgiska vallhundar
Székesfehérvár Ungern, 5 - 7 maj 2006
Zatoya

Från dagboken:

WM 2006 Hemkommen i natt efter en härlig vecka på WM för belgiska vallhundar i Ungern! Jag och Mia med grönisen Etna åkte tillsammans och var de enda två som startade i agilityn från Sverige. Vi åkte i tisdags, tog färjan från Helsingborg på kvällen och var framme i Sassnitz vid 22-tiden på kvällen. Sen körde vi hela natten och förmiddagen genom Tyskland, Tjeckien, Slovenien och ner till Ungern där vi var framme vid lunchtid. Puh, det var jobbigt… :-) Vädret när vi kom ner var jättefint, soligt och varmt.

På onsdagen var det anmälan på tävlingsplatsen och sen åkte vi till hotellet och checkade in. Vi betalade 39 euro per natt för ett dubbelrum, så det var ett helt okey pris :-) I det ingick det frukost också, men det tog vi bara första morgonen. Det var den sämsta frukosten jag någonsin ätit tror jag. Puh, världens sötaste te, och det jag trodde var juice var saft. Och så fick vi vitt bröd och skinka som pålägg. Nä, vi köpte oss yoghurt och grövre bröd istället, fanns ju kylskåp på rummet. Det var inte särskilt dyrt med mat i Ungern.
Det var fint väder när vi kom ner, så efter incheckningen på hotellet gick vi ut och satte oss i gräset och hade picknick. Mysigt!

På torsdagen var det veterinärbesiktning och träningstid på agilitybanan. Vi klarade av veterinärbesiktningen redan på förmiddagen, det var skönt att ha den avklarad. Zatoya skötte sig strålande. Hennes tatuering i örat börjar bli lite otydlig (fast man ser vad det står) men det var inga problem. Samtidigt passade vi på att få påskrivet för att vi gett hundarna droncit (mot bandmask). Det måste man göra medan man är kvar i utlandet och få påskrift i hundpasset att hunden fått det. Annars kommer man inte hem…
På agilitybanan hade jag och Mia träning mellan kl 13:58 till 14:05. Hela 7 minuter alltså… ;-) Det var i alla fall bra att få gå in och testa på kontaktfältshinderna som ju ser lite annorlunda ut än i Sverige. I Sverige har vi matta på dom men internationellt har man sandade hinder. Mycket hårdare alltså. Men det var inga problem, Zatoya tog dom fint. Vi tränade också lite på dubbelhopp. Zatoya tenderar till att hoppa av lite väl tidigt från hindret, vilket gör att hon lätt petar ner andra pinnen. Men efter några hopp såg det bättre ut.
Kl. 18 var det invigning av tävlingarna med parad av länderna inne på stadion. Vi klädde upp hundarna med täcken med svenska flaggor. Snyggt faktiskt :-) Det är pampigt att få vara med på paraden, folk hejjar och applåderar :-)

På fredagen började tävlingarna. Banvandring kl 07:00….. Ingen sovmorgon där inte ;-) Jag hade startnummer 48 (av 104 startande ekipage). Vi började med hoppbana och den var riktigt klurig. Det var många luriga tunnlar som låg och lockade, medan man enligt banskissen skulle svänga av mot hopphinder istället. Det var många som gick bet på det. Jag och Zatoya tog oss dock runt banan felfritt. Dock gick det lite för långsamt för att hamna på de främsta placeringarna, men 33:e plats känns helt okey. Det var många bra ekipage med. Vann loppet gjorde förra årets världmästare Engelske Andy Brown med sin grönis Chasing Heidron Stormy Skye, bra start för dom :-)
Efter en paus var det dags för banvandring nr 2, ett agilitylopp. För att ingen skulle ha fördel med sitt startnummer så startade detta lopp med nr 25 istället för 1. Jag hade alltså en väldigt tidig start. Även detta var en klurig bana, här var det nog framförallt slalomingången som stod helt inklämd mellan däcket och ett hopphinder. Zatoya fixade det dock strålade. Vi kom i mål ca 4 sek. under idealtiden och hamnade till slut på en 19:e plats. Bra dag alltså, med båda loppen nollade!
På kvällen gick vi ut och åt tillsammans med Katri (tävlade IPO) och Jonas. Det var god mat, och dessutom billig! Man fick förrätt, huvudrätt vin och en drink för ca 100 spänn.

Lördagen började lika tidigt den, banvandring kl 7:00. Ännu en klurig bana och den här gången gick vi bet. I slutet av banan smet Zatoya in i en tunnel när vi skulle svängt av mot ett hopphinder. Men banan hade gått dåligt och ryckigt långt tidigare, så det var strunt samma. Nästa klass var agility, sista chansen att kvala till finalen. De 10 främsta i varje lopp fick en finalplats. Zatoya gjorde ännu ett okey lopp, lite rörigt men felfritt i mål (mest matte som var rörig, som vanligt). Vi kom på 32 plats, alltså ingen finalplats. Men jag känner mig nöjd ändå.
På lördagskvällen var det gemensam middag på tävlingsplatsen med en hel del god mat och dryck. Det var trevligt. Vi hann med lite dans också, innan det var dags att åka hem och sova. Finalerna startade kl 8 på morgonen på söndag, och vi ville givetvis vara där och titta på och hejja.

Kl. 8 var vi på plats på stadion på söndagsmorgonen. Finalen gjordes upp i 2 lopp där resultaten från de två loppen räknades ihop – en hoppklass och en agilityklass. Första banan såg svår ut, men det var ändå en hel del felfria ekipage. Ledare efter första loppet var en tjeckisk tjej med en häftig malle. Tvåa låg förra årets världsmästare Andy Brown med sin grönis. Det var mycket nerver i andra loppet och många ekipage som hade chans på vinsten gjorde bort sig. Dock inte Andy och Skye. Den föraren verkar ha nerver av stål... Ledaren missade ett kontaktfält och fick 5 fel, därmed gick vinsten även i år till Andy och Skye. Inte illa...
Med från Sverige på WM:et var 3 ekipage till: Micke och Bucken i mondioring 1, Katri och Karma samt Malin och Rambo i IPO. Alla gjorde fina resultat, men tyvärr hamnade ingen Svensk på pallen ;-) Närmast var Micke och Bucken med en 4:e plats...

På söndagskvällen, efter att prisutdelnigne var över och vi fått tillbaka våra tävlingsböcker så packade vi ihop oss i bilen och började hemfärden. Vi stannade 2 timmar på en parkeringsplats utanför Berlin och sov, i övrigt körde vi på hela tiden. Det var jobbigt. Kl 13 på måndagen gick färjan från Sassnitz och då passade jag på att sova. Hemma i Linköping var jag inte förrän vid 23-tiden på kvällen. Puh, efter en sån tur skulle man behövt haft ledigt en vecka till bara för att sova ikapp och vila upp sig. Men inte. På tisdagsmorgonen var jag tillbaka på jobbet igen... :-)

Nedan finns lite bilder från helgen. Håll muspekaren över en bild för att läsa lite om den.

Therese & Zatoya, Mia & Etna

De tre tikarna från Sverige på WM: Zatoya, Etna & Karma

Inmarch på stadion

Jag och Zatoya in action

Slalom

Man blir trött av att resa, och tävla

Mia & Etna

Världmästaren Andy & Skye

Katri & Karma, IPO

Micke & Bucken, Mondioring

Micke & Bucken, momentet matvägran :-)

Micke & Bucken, plank