ZATOYA Info   År för år   Stamtavla   Syskon   Aktiviteter

Lydnad   Sök   Spår   Agility   Utställning   Ipo
AGILITY-WM för Belgiska vallhundar
Aue Tyskland, 25 - 29 maj 2005
Therese & Zatoya

Stort tack till Kennel Belgross och AfBV som sponsrade mig lite till tävlingen!

Från dagboken:

Vilken resa! Vilken underbart rolig resa! Jag och Zatoya har representerat Sverige på Världsmästerskapen i agility för belgiska vallhundar. Detta gick av stapeln i Aue, ganska långt ner i Tyskland (gissningsvis ca 8 mil söder om Dresden).

Onsdag morgon blev jag och Zatoya upphämtade i Linköping av Carina och terven Mexi (Hexen House Qnyth) och vi åkte vidare ner till Helsingborg där vi packade om bil och hämtade upp Mia och grönisen Etna (Spader Ess miss Etna). Vi hade god tid (trodde vi iallafall...) på oss från Helsingborg till Trelleborg så på vägen stannade vi först en stund på Råådalens BK för att träna lite agility och sen hann vi även med att käka lunch på Max. Vad vi inte hade med i planeringen var dock totalstopp på E4:an från Malmö till Trelleborg.... Trafiken stod helt still en lång stund och vi var helt fast. Som tur var släppte det rätt så snart och vi han fram med liiiten marginal. På båten lämnade vi hundarna kvar i bilen och passade själva på att sova en stund i en filmsal. Efter halva resan bad vi personalen öppna bildäck åt oss så vi kunde kolla till hundarna. Dom såg så lugna ut så. Förmodligen hade dom det bättre i bilen än vad de hade haft i stimmet på båten. Jag, Mia och Carina fördrev tiden med att spela yatzy och kort. Resan över tog knappt 4 timmar och vi var i Sassnitz strax innan klockan 22. Därefter hade vi en lååång bilresa framför oss. Utanför Berlin stannade vi och tankade. Efter lite snack med killen på macken kom vi fram till att det som motsvarar våran 95 oktaniga bensin i Tyskland heter "Super" :o) Tur att man kan lite tyska ;o) Jag och Mia turades om att köra och framme i Aue var vi inte förrän klockan sex på morgonen... Då hade vi förflyttat oss bortåt 70 mil i Tyskland. Det var lite lurigt att hitta fram till campingen (stadens schäferhundsklubb). Väl där satte vi snabbt upp tältet och la oss att sova ett par timmar. Därefter tog vi en tur ner till Aues centrum och handlade diverse dryck att ta med hem till Sverige. Därefter tog vi oss till Erzgebirgsstadion (rymmer ca 17.000 åskådare...) där det var veterinärbesiktning. Zatoya skötte sig fint. Vi hämtade också ut våra nummerlappar och fick på eftermiddagen 8 minuter (vi tre från sverige tillsammans) att träna på hinderna. För mig och Zatoya var det extra bra, eftersom vi aldrig kört på internationella balanshinder (usch, vad hårda dom är!). Det var dock inga bekymmer. Zatoya tyckte lika mycket om dom balanshindrena som om dom hemma.... Speciellt A-hindret är hennes stora favorit ;o)
Klockan 18 var det inmarsch för alla länderna på stadion under pompa och ståt. Tänk vad många belgare det var där inne samtidigt! Vi från Sverige hade fixat så vi hade gula likadana jackor på oss och hundarna hade täcken med svenska flaggan. Såg riktigt fint ut! Från Sverige var vi tre agilityekipage och två IPO-ekipage.
Efter att vi hade duschat och fräschat upp oss lite så gick vi på kvällen en liten sväng till öltältet på tävlingsplatsen och tog ett glas vin och åt lite mat. Redan kl 22 var vi i säng, rejält trötta.... :o)

Kl. 10:00 på fredagen startade första klassen i agility. Vi var ca 95 startade och jag och Zatoya hade nummer 23. Zatoya gick bra. Tyvärr gjorde jag en miss i slutet. En tunnel låg precis i kanten av A-hindrets uppfart och den skulle hunden in i . Eftersom jag vet att Zatoya ÄLSKAR A-hindret fanns inget annat alternativ än att vara snabb, göra ett framförbyte vid A-hindret och peta in henne i tunneln. Tyvärr var jag lite väl nervös för detta och började fundera på det redan 3 hinder tidigare. Därför var jag lite snabb på ett ställe och missade att peta ut Zatoya till ett hopphinder, varpå hon sprang förbi. Hon lyssnade dock fint då jag tog tillbaka henne och vi var i mål med förargliga 5 fel. Det var rätt så många felfria och vårat resultat räckte bara till en 49 plats.
Direkt efter att klassen var klar så var det dags för hoppklass. Startordningen blev placeringsordningen bakifrån så Zatoya startade nånstans mitt i. Det var en inte alltför klurig men ganska rolig hoppbana. Zatoya gick fint länge. Innan slutrakan skulle hunden ta 2 hinder som stod i 180 graders vinkel till varandra och tyvärr hamnade Zatoya mitt emellan dom två på tillbakavägen. När jag sen skulle ta tillbaka henne så hoppde hon första hindret av de två igen... Diskelidisk. Tänk vad fort det kan gå... :o)
Efter tävlandet gick vi tillbaka till campingen och duschade och gjorde oss i ordning inför kvällen. Tror det var många som duschat innan oss för vattnet var iskallt... Snabbdusch alltså. Sen gick vi ner till öltältet på tävlingsplatsen och mötte upp ett gäng spanjorer. Middag blev det på Mc Donalds... Allmänt kan jag säga att det inte fanns särskilt mycket att käka på och runt tävlingsplatsen. Men, men, på Mc Donalds vet man ju iallafall vad man får ;o) En liten tur in till en pub i Aue blev det också innan vi drog oss hemåt. En trevlig kväll var det! Dock var det lite svårt att göra sig förstådd med spanjorerna som typ bara kunde spanska, och en av dom lite franska. Själv kan jag svenska, engelska och lite tyska... :o)

Samma tid om dagen innan, kl 10, startade agilityn på lördagen. Vi började med agilityklass och hör och häpna - för första gången i vår karriär glömde jag bort banan..... på ett WM.... Grejen var att Zatoya missade nergången på balansbommen så otroligt tydligt, hoppade över hela kontaktfältet, så jag blev nog rätt störd av det. Sen visste jag inte vilket håll jag skulle åt. Medan jag kollade upp för att hitta så blev det ett liiitet stopp på banan. I internationell klass blir man diskad om man stannar på banan..... Hej och hå.
Därefter var det lagklass. Sverige var utan konkurrens det lag som fick publiken till flest skratt iallafall... Vi var ju bara 3 i vårat lag (egentligen ska man vara 4) vilket gjorde att vi inte hade några vidare förhoppningar. Men visst, man kan ju göra 3 bra lopp. Nu blev det dock inte riktigt så... Jag och Zatoya var först ut och det gick bra enda fram tills det var 3 hinder kvar av banan. Zatoya skulle in i en tunnel, men drog istället och satte tassarna på balansbommen (som sagt, hon gillar balanshinder...). Disk alltså. Carina och Mexi som startade som nummer 2 var nog inte riktigt fokucerade efter att vi diskat oss, utan Mexi sprang mest som hon själv ville på banan. På ett ställe skulle hunden upp på balansbommen och under den låg en tunnel. Mexi drog tre varv i tunneln i stället, vilket fick publiken till stora skratt..... Mia och Etna som skulle starta sist gick inte heller så bra och vi fick 3 diskade ekipage. Hm, inte så värst bra kanske ;o) Men, men, vi gapflabbade mests åt eländet. Vad gör det om hundra år.
Sist var det individuell hoppklass. Äntligen gick Zatoya bra. Vi kom i mål med 0 fel och hela loppet gick med flyt. Vi var dock många med 0 del och det var tajt med tiderna. På 25 placeringar skiljde det ca 2,5 sek.... Jag hamnade på plats 39. Men, det viktigaste var att jag var nöjd med loppet. Dessutom var vädret för varmt. Det var ca 36 grader i skuggan och att Zatoya orkade jobba så fint i sista loppet är strongt gjort. Det var varmt! Allmänt tycker jag att svårighetsgraden på banorna var lite för lätt. Det blev för många nollade ekipage och endast de snabbaste premierades. Inga klasser räknades samman, utan de 6 bästa i varje klass kom till finalen. Inget höjdarsystem för mig och Zatoya, som kanske inte tillhör de allra snabbaste.
På kvällen var vi en stund i öltältet på tävlingsplatsen. De hade lovat mycket mat och dryck. Maten var dock väldigt klen och det slutade med att jag åt en liten köttbit med bröd. Vi såg iallafall på en mycket häftig ljusshow (rök, mycket vatten och laserstrålar). Det var verkligen en upplevelse! I ganska hyfsad tid tog vi lilla ficklampan och traskade hemåt igen. Det var skönt att vi bara bodde ca 500 meter från tävlingsplasten så det var lätt att gå. Dock var det en djävulsk uppförsbacke.... men, bra träning ;o)

Söndag, sista dagen. Eftersom jag och Zatoya inte lyckades komma till finalen så fick vi istället titta på. Det var rätt skönt :o) Vi fick dock vara med i ett laglopp (samtliga lag fick vara med) och där gick Zatoya faktist felfritt. Jag tror nog det var vårat bästa lopp på hela tiden. Hon var rejält taggad i starten och äntligen var det en sådan bana så jag lätt kunde starta sdamtidigt som henne (istället för att sätta henne i starten som jag gjorde med övriga lopp). Det gick kalas! Skön avslutning. Från Sverige var Carina och Mexi de enda som fick vara med i finalen. På de 4 kvaloppen hade de tre nollade lopp och ett med fem fel! Det kan mankalla bar för ett helt färskt klass 3-ekipage. Finalen gick dock inte så bra tyvärr, men jag gissar att Carina är nöjd ändå.
Jag passade också på att traska runt i alla stånd, fast det blev inte så mycket köpt. Sen satte vi oss på läktaren och kikade på C-arbetet som IPO-hundarna hade (WM:et var ju både i agility och IPO). Malin från Sverige med sin malle Rambo gick fint på skyddet. Tyvärr några missar i början, men sen såg det toppenfint ut.
På eftermiddagen var det inmarsch på stadion igen för prisutdelning. Agilityn vanns av en snygg och häftig grönishane (Sky) från England. England vann även laget. Efter prisutdelningen kastade vi oss i bilen och åkte mot Sassnitz igen. Båten hem gick kl 03:15 på natten och i Sverige var vi vid sjutiden på morgonen. Sen hade vi en lång sträcka hem också.... Vi har i vilket fall haft en helt underbart rolig helg. Nästa år går WM i Ungern så vi får väl se om vi får följa med då också... :o)

Nedan finns lite bilder från helgen. Håll muspekaren över en bild för att läsa lite om den.

Therese & Zatoya in action

Svenska laget i agility: Therese & Zatoya, Mia & Etna, Carina & Mexi

Svenska laget IPO och Agility

Snygga jackor & täcken...

In action

In action

In action

Zatoya in action

A-hinder

Framhoppning på annorlunda hopphinder...

Världsmästaren i agility - Andy & Sky (England)

Häftig rök, vatten och lasershow!
Svårt att beskriva med en bild...