ZATOYA Info   År för år   Stamtavla   Syskon   Aktiviteter

Lydnad   Sök   Spår   Agility   Utställning   Ipo
LYDNADSKLASS ELIT
2006-07-20
Plats: Åtvidabergs HK
Domare: Berth Nilsson


moment koeff betyg poäng anteckningar
Sittande i grupp 3 10 30  
Platsliggning 2 10 20  
Fritt följ 3 7,5 22,5 gnäll, ss, bra pos., stannar upp
Stå, sitt, ligg under marsch 3 10 30  
Inkallning med ställande och läggande 4 8,5 34 Ngt sent ställande & läggande
Sändande med läggande & inkallande 4 0 0 Många kommandon
Apportering med dirigering 3 9,5 28,5 Sitter snett
Apportering metall & hopp över hinder 3 7 21 Tveksamt upptag, islag
Vittringsprov & apport 3 10 30  
Fjärrdirigering 4 9 36 förflyttar sig

Totalpoäng: 252 p.
1:a pris
Plac. 3/6

från dagboken:
Torsdag 20/7 - Duktiga Zatoya! Det går troll i våra lydnadstävlingar...
Idag gjorde vi ett nytt försök i elitlydnaden. Åtvid hade kvällstävling så det var inte samling förrän kl 20. Iof. skönt, eftersom vädret på dan varit så jäkla kvavt. Men strax före åtta blev jag istället orolig för regn, då det började stänka lite. Men det blev aldrig mer än så och vädret var ganska perfekt när det väl var dags för oss. Kul var att vi var hela 5 st i elitklass. Ofta tycker jag att det brukar vara väldigt dåligt med startande. Jag drog startnummer 4. Skönt, då jag då får ordentligt med tid för att värma upp.
Jag var på tävlingsplatsen nästan en hel timme innan samlingstiden för att ha god tid på mig. Tyckte att Zatoya betedde sig lite småunderligt. Var sur mot folk och andra hundar. Anar att det är löp på gång snart... På promenaderna hemma så går hon och skvätter ofta och det brukar tyda på stundande löp. Hoppas hon kan tänka sig att vänta ett par veckor till... Det borde inte vara dags förrän andra halvan av augusti, om man tittar på hur det brukar vara. Men, man vet ju aldrig..
Tävlingen började som vanligt med sittande i grupp och platsliggning. Bra med Åtvid är att man kan kika på hundarna genom små hål i planket man gömmer sig bakom. Såg att Zatoya doppade nosen i backen en gång på sittandet, blev genast orolig att hon skulle glömma bort vad hon höll på med och lägga sig. Men, hon tog upp nosen lika snabbt igen och satt fint hela tiden. Platsen var inga problem. Hon vickar ju som vanligt över på ena sidan och fäller in tassen efter några minuter. Men det tänker jag inte bry mig om. Hittills har ingen domare dragit för det. Och inte idag heller. 10 blev betyget i dessa två moment.
Innan det sen var våran tur att äntra planen tog vi det lugnt en stund, och sen när hunden innan mig gick in så gick jag iväg med Zatoya och körde lite fritt följ och slängde bollen till henne för att få henne lite flåsig. Det blir svårare att låta under fria följet då ;-)
Zatoya kändes hyfsad sansad när vi gick in på planen. Jag är faktiskt hyfsat nöjd med fria följet, trots att vi bara fick betyg 7,5. Hon var i stort sett tyst, grymtade lite under stegförflyttningarna bara. Nysningarna verkar jag dock inte få bort. I början av fria följet hade hon en tendens att vilja gå långt fram, men korta raksträckor och många svängar räddade oss nog lite där. Efter en liten stund gick hon riktigt bra.
Dumrutan var nog en av de bästa någonsin, och första gången vi får 10:a på den. Oftast är hon ju lite seg ner på läggandet, men inte idag. Härligt!
Inkallningen var helt okey. Kanske inte tvärnit på ställandet, men ändå ett bra stopp. Betyg 8,5.
Och så dags för rutan. Zatoya gick fint till konen, vände fint till rutan (i full fart som vanligt) när jag skickade henne. Dock hamnade hon något för långt bak i rutan och jag blev osäker om hon verkligen var helt inne.... Skräp också, jag har nog tränat med belöningen (bollen) lite väl långt bak i rutan på sistone.... Och när jag stod där på tävlingen så insåg jag att jag inte har något bra kommando för att få henne några steg framåt.... Har ju bara tränat in backa. Nu testade jag med "kom" och "stanna", men det blev inget bra. Fick trassla rejält för att få in henne, och när hon tillslut la sig fint inne i rutan så hade vi användt alldeles för många kommandon.... Men, Zatoya låg fint i rutan och kom in fint på mitt kommando (inte tävlingsledarens ;-) ). En trist och fruktansvärt onödig nolla, hela 40 poäng åt skogen...
På apporteringsdirigeringen blev jag lottad höger apport igen. Tror att det kvittar vilken vi får. Apporteringen gick iallafall väldigt bra, fick betyg 9,5 med nerdrag för ett lite snett sättande i avslutet.
Hopp-apport (metall) är lite klurig i Åtvid. De ställer alltid hindret så att man måste kasta åt det håller där planen lutar lite nedåt och höger. Så, om man inte är försiktig kan apporten hamna hur snett som helst... Jag tyckte att jag kastade löst, det blev iof. rakt, men apporten rullade iväg en bra bit. Började nästan bli orolig att den skulle försvinna i backen :-) Zatoya hoppade fint ut men tvekade till något vid gripandet. Tyvärr slog hon i hindret på tillbakavägen, och det drar ju ner betyget med 2 poäng. Hm, jag måste komma på något bra sätt att få henne att sluta slå i. Det händer dock bara när jag apporterar metallen. På agilityn (med 60 i höjd på hindrena) så är hon ju alltid högt över.
Vittringen som vi ju missade sist gick idag toppen och vi fick en 10:a. Pinnarna låg på ett för mig nytt sätt. De låg på rak linje, men med kortsidorna mot varandra. Konstigt tyckte Zatoya, men hon letade fint utan att plocka med någon av fel pinnar och kom snabbt in med den rätta när hon hittat den.
På den avslutande fjärren tyckte jag att hon kändes lite seg. det var inget som syntes på momentet, mer än att jag var tydligare med mina kommandon. Hon hade fina byten, hamnade lite bakåt totalt sett (ett par decimeter), men jag föredrar det framför att hon flyttar framåt. Kanske anledningen bl.a. var att jag tränade en fjärr precis innan jag gick in på planen, med belöning bakom henne. Vi fick iallafall en 9:a i betyg.
Dagens resultat blev 252 p, fyra ynka poäng från förstapriset. Snopet va. Skruttan går så fint just nu så det känns lite trist att vi alltid missar på nåt. Dock har vi inget moment som känns osäkert, utan det mesta sitter rätt bra. Det är nog bara att nöta på och hoppas att det magiska ögonblicket då allt funkar vill dyka upp snart. Nu har vi lydnadstävlingar inplanerade två helger i rad (inte denna dock för då blir det agility istället ;-) ) så kanske, kanske.

Tillbaka