ZATOYA Info   År för år   Stamtavla   Syskon   Aktiviteter

Lydnad   Sök   Spår   Agility   Utställning   Ipo
LYDNADSKLASS ELIT
2004-10-09
Plats: Söderköpings BK
Domare: ?


moment koeff betyg poäng anteckningar
Sittande i grupp 3 10 30  
Platsliggning 2 10 20  
Fritt följ 3 7,5 22,5 Bra kontakt & pos. Snett sitt
Stå, sitt, ligg under marsch 3 0 0 Utför ej momentet
Inkallning med ställande och läggande 4 5 20 lägger sig ej
Sändande med läggande & inkallande 4 0 0 Utför ej momentet
Apportering med dirigering 3 8 24 Sent in, sitter snett
Apportering metall & hopp över hinder 3 8,5 25,5 tvekar
Vittringsprov & apport 3 8,5 25,5 tvekar
Fjärrdirigering 4 9 36 Flyttar sig

Totalpoäng: 203,5 p.
3:e pris
Plac. 5/5

från dagboken:
Lydnadstävling i Söderköping - debut i elitklass, både för mig och Zatoya... Jag visste redan innan att vi egentligen inte var riktigt klara för start, men bestämde ändå att vi skulle testa för att "på riktigt" få se hur vi låg till.
Redan klockan sju på morgonen hämtade vi upp Lydia och Jim som skulle debutera i klass 2. Även jag hade anmält Gabbie till klass 2 - man får passa på på de få klubbar där det inte smäller..
Elitklass hade samling kl 8.00 och vi var fem stycken startande. Jag drog nr 3, mitt i smeten :o) Vi började med sittande i grupp direkt och jag körde ett eget sittande utanför planen (kort, bara ca 20 sekunder) innan, bara för att få henne klar på att det var sittande och inte liggande som gällde. Jag har dock max kört sittande i grupp i strax över 1 minut så jag var inte direkt hoppfull. Snacka om glädje när jag kommer fram och Zatoya sitter som ett ljus. Vi fick en 10:a! Den efterföljande platsliggningen gick precis lika bra den. Lydia sa att Zatoya knappt hade kollat på gubben som gick slalom mellan hundarna, vilket inte heller är något jag tränat så mycket. Jag var dock lite orolig när jag gick iväg, för Zatoya fick en rejäl nysattack och nös och nös hela sträckan bort. Men, hon lyckades ligga kvar ändå ;o)
Medan vi sen väntade på vår tur tog jag med mig Zatoya bort till agilitybanan och körde lite. Hon har ju rätt så mycket energi, lilla damen, och det skadar inte att hon hunnit göra av med lite innan vi går in på tävlingsplanen. Vi tittade på hunden som gick innan vi skulle in på planen. Det var givetvis Lisette med den kände tervueren Mysak (har bl.a. fått 320 p på lydnadstävling, tävlat VM mm...) så vi kände verkligen att vi låg i lä ;o) När det blev vår tur tog jag Zatoya vid sidan och gick in på planen. Sen kommenderade jag henne bara att vänta medan jag hämtade vittringspinnen från tävlingsledaren och sen ställde vi upp på startpunkten. Zatoya satt tyst och fint och började fria följet bra. Tyvärr blev det halt och stegförflyttninger redan efter typ 15 meter. Zatoya började som vanligt gnälla på den delen... Fria följet i elitklass är ju hur långt som helt. Vanlig marsch, sakta marsch, språngmarsch, vändningar åt alla de diverse håll ett antal gånger. Puh, trodde aldrig det skulle ta slut. Förutom att hon inte var tyst så gick hon riktigt bra hela sträckan. Kontakten och positionen var jättebra, vilket jag också fick beröm för av domaren. Dock blev betyget " bara" 7,5 eftersom hon pep...
Dumrutan är Zatoya i vanliga fall rätt så duktig på. Jag ställde henne på första sträckan gick den vanliga rundan runt konerna. Efter ungefär hälften ser jag hur Zatoya spänner sig och börjar stirra bortåt och vända lite på sig. Gah, jag var rätt övertygad om att Zatoya fått syn på något vilt och funderade på att rusa fram och ta henne fort. Jag tittade dock bortåt och upptäckte inget ovanligt - förutom en omkullvält kon (till apporteringsdireigeringen. Hunden innan råkade nämligen välta den när han sprang iväg). Zatoya var helt paralyserad av den där j-la konen och jag lyckades inte få nån som helst kontakt med henne. En nolla i protokollet alltså. Lite småsnopet. Sen bad jag att få gå fram och visa konen för Zatoya och då passade jag också på att ställa konen upp.
På inkallningen gjorde hon som vanligt ett snyggt ställande. Sen var hon lite snabb och det var nog en tjuvstart (vilket jag inte tror att domaren såg...). Men, sen lyssnade hon inte ett dugg på att jag ropade ligg utan kom in och satte sig for istället. Jaja, hem och träna :o) En femma fick vi iallafall.
Rutan var klurig. Sträckan till konen kändes väldigt lång och sen var rutan till höger, precis i kanten av planen och med motsol (givetvis...). Zatoya gick jättefint mot konen och ställde sig bra där. Däremot lyckades hon inte hitta rutan. Hon jobbade verkligen jättebra men är fortfarande inte 100% säker på att vart hon ska. När hon väl sett rutan brukar hon hamna rätt. men, men, hittar hon inet ens dit så blir det inte många poäng...
Ja ha, efter detta moment började väl domaren se att jag började bli lite småirriterad och kom med kommentaren typ "Din hund verkar ha mycket roligare än vad du har just nu". Så, lätt som en plätt skakade jag av mig alla misslyckanden och kom på igen att vi ju faktiskt bara är där och har kul. Och därefter kom en kanonsnygg apporteringsdirigering :o) Hon gick direkt på kommandot till rätt apport. Jag har faktiskt inte en aning om varför jag bara fick en åtta i betyg. I protokollet står "sent in". Enligt mig hade hon både snabbt greppande och bra tempo in så vad vet jag vad han såg?? Möjligtvis satt hon lite snett vid avlämnandet. Hon gör det ibland.
Hopp- apport(metall) var jag riktigt nöjd med. Hon har ju problem med metallen, men iom att det nu är ett hionder med så riskerar jag inte att få dåligt tempo in, utan tempot får hon liksom gratis. Ett litet omtag vid greppandet drog ner betyget till 8,5 men det tycker jag är helt okey. vi jobbar dock på att få det 10-mässigt :o)
Vittringen gick bra som vanligt. Jag har knappt tränat på att låta TL ta i pinnarna, men dte fixade hon fint. Hon gick dock över alla pinnarna en gång innan hon gick tillbaka och tog den rätta. Därför "bara" 8,5. Den avslutande fjärren var jättefin och jag var nöjd med en 9:a i betyg.
Innan jag gick av planen kom domaren fram med en suck och lite uppgivet. "Therese, ni har sån himla fin kontakt och hon går så fint. Men, du måste få henne tyst för jag kan ju inte sätta några poäng!" Jag vet..... 203,5 poäng och ett tredjepris. Placerad 5.a av 5. Alla dom andra hade 1.a pris. Tror att 4:an hade ca 280 poäng, så det var låååångt ifrån :o) Jag är iallafall väldigt nöjd med vår debut. Det känns att vi har potential att klara ett förstapris inom inte alltför lång framtid. Egentligen är det inget moment som vi inte kan. Nu ska vi vbara finslipa så kommer vi igen efter vintervila.


Tillbaka