ZATOYA Info   År för år   Stamtavla   Syskon   Aktiviteter

Lydnad   Sök   Spår   Agility   Utställning   Ipo
LYDNADSKLASS 3
2004-05-15
Plats: Åtvidabergs HK
Domare: Rolf Nyman


moment koeff betyg poäng anteckningar
Platsliggning 4 10 40  
Fritt följ 3 8,5 25,5 Tränger, s.s.
Platsläggande 2 0 0 Utför ej momentet
Inkallning med ställande och läggande 4 9 36 Avslut
Sändande med platsläggande & inkallande 4 8,5 34 Något ute, avslut
Apportering & hopp över hinder 3 9,5 28,5 Avslut
Apportering av metallföremål 2 9 18 Tempo åter
Vittringsapportering 4 9,5 38 Avslut
Fjärrdirigering 5 8,5 42,5 DK lägg., åker fram ngt
Helhetsintryck 1 10 10  

Plac. 2 Totalpoäng: 272,5 p.
1:a pris
Plac. 2/5

från dagboken:
Bara det inte regnar, bara det inte regnar.... Det var precis vad jag tänkte dagarna innan. Idag var det nämligen dags för oss att testa av formen på lydnadsplanen igen. Efter fyra missade förstapris och varav iallafall tre av dom var "nära", då hon nollat tre olika moment dessa gånger, borde det snart kunna gå vägen. Jag har nu ett tag känt att vi faktiskt är klara för att plocka förstapris och nu tyckte jag verkligen att vi skulle vara värda det.
När jag tittade ut genom fönstret på morgonen såg jag att det regnat rätt så mycket under natten. Men, tänkte jag, bara det blir sol och uppehåll nu så ska det nog torka upp. Trots att Zatoya är en stor och tålig malle har hon himla svårt att klara liggmomenten på lydnadsplanen när det är blött i gräset. Larvigt men sant.
Kl. 8.00 mötte jag, Gabbie och Zatoya upp grannen Hanna och Doglas utanför. De skulle hänga med och kolla på tävlingen, vilket var skoj. Det tog väl en 40 minuter ungefär att komma till Åtvidaberg. Först var det dags för lydnadsklass 2 där Gabbie skulle vara med. Tänkte ju ta det där LP:t... Vi var 10 startande och Gabbie fick nummer 3. Kändes ganska perfekt. Vi började med platsen som las i två grupper. Vi stod dolda bakom ett plank med hål i så de som ville kunde tjuvkika på hundarna som låg ;o) Gabbie är ju en klippa på platsliggning så jag var inte särskilt nervös. Hon ligger där hon ligger. Jag kollade lite emellanåt och hon vred inte ens på huvudet :o) När det var sistådär 20 sekunder kvar hörs två rejäla smällar, typ kanonsmällar, på raken. "Helvete" var min spontana reaktion. Jag vet ju att Gabbie inte klarar skotten. Jag kikar fram i ett av hålen. På första skottet ser jag hur Gabbie spänner öronen och börjar flacka med blicken. På andra skottet drar hon i galopp av planen. Självklart tog hon skydd hos Hanna och Doglas... Pluttan. Det värsta var väl att hon i farten drog med sig schäfern som låg bredvid. De fick dock chansen att göra om platsen, med en 10.a som resultat. Jag valde att bryta tävlingen med henne. Jag har lovat mig själv att aldrig tvinga henne till något. Allt som har med lydnad att göra ska vara skoj, och det är det inte om hon hela tiden går och funderar på vad hon skulle kunna gömma sig...
Nån timme senare var det Zatoyas tur. Vi var 5 stycken och för en gång skull lyckades jag få det startnummer jag ville ha - sist! Vi började med platsen och Zatoya låg lugnt som vanligt. Sista halvminuten låg hon, och flera andra av hundarna, och tittade bakåt in i skogen... Still låg hon iallafall hela platsen och vi fick en 10.a i betyg. När hund ett gick in på planen tog jag med mig Zatoya en bit bort till en annan plan för att köra igenom lite lydnad. Vi började med en inkallning med ställande. Zatoya la sig ner på kommandot "stå"... Körde om två gånger och då blev det rätt. Vi tränade även lite metallapportering (som är äckligt enligt Zatoya) samt en hel del fritt följ och läggande under gång. Hann väl typ precis iväg innan det började regna och innan jag var klar med träningen så öste det ner... Precis det jag INTE ville. Hur typiskt är inte det. Vädret visste sen inte riktigt vad det ville då det ena stunden var sol och uppehåll och nästa ösregnade. När det till sist var vår tur så duggade det bara litegrann. Efter att ha tränat en hel del och dessutom busat järnet med Doglas så var Zatoya riktigt sansad. Hon sa i stort sett inte ett knyst på hela fria följet och bara det är ju positivt. Jag tyckte hon hängde med riktigt bra och kontakten är det inget fel på. Det efterföljande läggandet under gång blev precis som jag gissat innan - inte värst mycket alls. Zatoya la sig inte och sprang med mig bort. Att det ska vara så himla svårt!
Inkallningen gick bra! Hon la sig fint i början och låg även när jag vänt mig om. Det är det som är största oron just nu. Helt plötsligt så kan hon bara studsa upp. Men, inte idag. Hon kom fint i galopp på mina kommandon och både stannade och la sig fint. En 9:a i betyg!
Rutan låg lite svårt, i ena kanten på planen uppe på en liten "kulle". Dessutom var ju skogskanten precis bakom och jag var lite orolig över att hon inte skulle lyckas se konerna ordentligt. Det gjorde hon dock och sprang fint in i rutan. Hon hamnade lite väl nära första konen så en bit av frambenen låg utanför. Även på detta moment händer det att hon helt plötsligt studsar upp. Nu låg hon dock jättefint och kom i en rasande fart när jag kallade in. Betyg 8,5.
Hopp - apport är nog Zatoyas säkraste moment och det gick strålande även idag. Lite snett sättande på avslutet så det blev 0,5 p bort. Betyg 9,5 iallafall!
Så dags för den äckliga metallapporten. Dock bara ett litet omtag och kanske lite dåligt tempo in, långsam galopp. Hon håller apporten så lätt så den nästan glider ur munnen på henne. Ser rätt roligt ut faktiskt. "Uscha. Ja, jag bär denna bara för din skull matte" tycks hon säga. Betyg 9.
Vittringen gick strålande. Pinnarna låg i en cirkel med den rätta apporten längst bort. Det var den tredje hon nosade och då tog hon den direkt och sprang in till mig. Även här 0,5 p bort för snett avslut. Betyg 9,5.
Fjärren är jag inte nöjd med. Det blev dk på båda läggandena. I övrigt är hon snabb upp och flyttar sig inte mycket alls i bytena. Betyg 8,5.
Helhetsintryck - en 10:a!

Jaha hur kan man sammanfatta detta då? Äntligen, äntligen ett förstapris! Bra poäng hela vägen, men vi vet vad vi måste slipa på till elitdebuten. Sneda sättanden.....


Platsliggning. Hunden bredvid Zatoya satt upp hela platsen. Zatoya låg dock rätt så lugnt. Betyg 10.Fria följet var riktigt bra. Kontakten är kanon och idag var hon dessutom nästan helt tyst. Men, det krävs en rejäl uppvärmning... Snett sättanden har domaren dragit för. Betyg 8,5.

Inkallning med ställande och läggande. Båda stoppen blev bra. Domaren klagade
på avslutet så hon satt säkert lite snett. Betyg 9.


Nää, rutan var inte perfekt. Hon låg lite utanför med frambenen. Hon var dock
snabbt in i rutan, la sig fint och låg hela tiden, tills jag kallade in (och då kom
hon i FULL fart). Betyg 8,5.


Full fart ut till metallapporten. Något tveksamt greppande, annars bra. Betyg 9.


Hopp-apport är Zatoya superduktig på. Det är bara det där med snett sättande... Betyg 9,5.


Rätt vittringspinne plockade hon fort. Domaren tittar noga på hennes ingång. Något snett... Betyg 9,5.

Sista momentet - Fjärrdirigering. Zatoya är himla duktig på ställandena och håller
positionen bra. Idag när det var blött i gräset fick jag dock ta i med dk på
läggandena... Betyg 8,5.


Tillbakavägen brukar vara ett dilemma, då Zatoya har lätt för att studsa upp...
Idag låg hon dock strålande.


Prisutdelning. 1:a Annelie Wall från Åtvidabergs HK, 2:a Therese & Zatoya - LBK,
3:a Maria & Zita - LBK. På sidorna står tävlingsledare och domare.

Tillbaka